RONDO - użytkownikom mózgów dedykuję

Główny temat.

Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy

Maras
Członek Stowrzyszenia

Re: RONDO - użytkownikom mózgów dedykuję

Post by Maras »

Czytałem:) Ubrałeś mnie w strój endeka, może w jakimś sensie masz prawo tak sądzić po moich wpisach. Kolega po fachu Zdzisława Dębickiego, Eligiusz zrobił coś, co jest mi obce i co z całej siły ganię. Wybory demokratyczne należy szanować, jak widzisz pan Komorowski ma się dobrze i nic mu z mojej strony nie grozi:) Jest nie z mojej bajki, ale jest Prezydentem mojego kraju i należy mu się szacunek. Nie szanując Jego nie szanujemy siebie. Mam nadzieję, że Polacy kiedyś zmądrzeją i będą szanować jakby nie było wybór większości. Dębicki, pisząc nie wiedział, że za dwadzieścia pięć lat będziemy pod wpływem sowieckim, pisał, że państwo bolszewickie rozwija się tam, gdzie brak wspólnej kultury narodowej. Myślę, że miał rację, bo mimo zniszczeń nie staliśmy się kolejną republiką rad:). Pozdrawiam.
Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński »

Nawiązując do osiągnięć II RP to nam jest daleko do tego pokolenia/pokoleń przedwojennego. Inna było społeczeństwo, inni ludzie. Oczywiście wiem, że przeszłość lubi być idealizowana
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła
jan
Administrator

Post by jan »

z fejsbuka:
Wielu wysokiej klasy fachowców Polaków wróciło do kraju, by budować upragnioną, wyśnioną wolną ojczyznę,
za którą cierpieli ich przodkowie. Teraz do Polski wróciło paru emerytów, którym powrót się opłacał;
teraz ojczyznę się doi i strzyże.
Solidarność, powtarzam się, był ruchem kiełbasianym,
była tłumem, który chciał się mieć lepiej: pracować jak w PRL-u, żyć na poziomie bogatych krajów zachodu.
I mieć wolne soboty.
Raj istniał w świecie ludzkich marzeń,
kraina pieczonych gołąbków na obrazie Pitera Breughela.

W realnym świecie nie istniały i nie zaistnieją.
jan urbanik

Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras »

Zgadzam się, powtarzasz się, choć zgadzam się, co do intencji robotników. Co do organizatorów, sam wiesz jak to było:) Adele Faber i Elaine Mazlish napisały poradnik "JAK MÓWIĆ, ŻEBY DZIECI NAS SŁUCHAŁY. JAK SŁUCHAĆ, ŻEBY DZIECI DO NAS MÓWIŁY" gorąco Ci polecam, ponieważ to dotyczy również dorosłych. Co do ruchu Solidarność, jest to dowód na to, że Polacy pamiętają POSPOLITE RUSZENIE. Pojednanie narodowe to jest to, czego nam dziś potrzeba, bez tego będziemy kisić się we własnym sosie, który już trochę zalatuje nieświeżością. Czekam na dobre ustawy, które powinny dotyczyć również rolnictwa. Poczekam długo, skoro jest wyjaśniana kolejna afera, zamiast reformy. Pozdrawiam.
jan
Administrator

Post by jan »

//Zgadzam się, powtarzasz się, choć zgadzam się, co do intencji robotników.
Co do organizatorów, sam wiesz jak to było:) Adele Faber i Elaine Mazlish napisały poradnik "JAK MÓWIĆ, ŻEBY DZIECI NAS SŁUCHAŁY. JAK SŁUCHAĆ, ŻEBY DZIECI DO NAS MÓWIŁY" gorąco Ci polecam, ponieważ to dotyczy również dorosłych.
Co do ruchu Solidarność, jest to dowód na to, że Polacy pamiętają POSPOLITE RUSZENIE.
Pojednanie narodowe to jest to, czego nam dziś potrzeba, bez tego będziemy kisić się we własnym sosie, który już trochę zalatuje nieświeżością. //

Pojednaniem narodowym był OKRĄGŁY STÓŁ.

IPN w formie jaka została mu nadana, to wytwór polskiego idiotyzmu, narzędzie dzielenia, judzenia, ogłupiania.
Paru sensownych ludzi tam, parę dobrych książek nie zmienia plugawego jego obrazu.
Instytucja lustracji i lustracja po polsku - to szczyt bałwaństwa.

Chłoptasie, którzy opanowali Polskę po 89, czuli się jak twórcy nowej epoki, jak francuscy jakobini, jak bolszewicy
- oni pokonali zło, niesprawność, niesprawiedliwość, oni pokażą co potrafią!,
ONI, TWÓRCY NOWEJ EPOKI! - pokazali: sprzedali Polskę za bezcen kapitałowi zagranicznemu i międzynarodowemu.
Staliśmy się kolonią obcego kapitału.
Metropolie nie muszą importować naszej siły roboczej, które musieliby płacić jak swoim, zapewniać socjal jak swoim,
tu, na naszej ziemi - w ich firmach ludność kolonialna pracuje za psi grosz, nikt nie przejmuje się przyszłością tubylców.

//Czekam na dobre ustawy, które powinny dotyczyć również rolnictwa. Poczekam długo, skoro jest wyjaśniana kolejna afera, zamiast reformy//

A ja nie czekam na ustawy, staram się budzić dobre duchy w okolicznym świecie,
staram się na miarę moich sił budzić myślenie, rozwalać mity i stereotypy, dbać, by nasze dzieci były mądrzejsze od nas,
odkurzać, sprzątać, wynosić śmieci, ratować książki...

Wszystko ze wstydu za bylejakość Polski.
jan urbanik

Adam Zwoiński
Członek Stowrzyszenia

Post by Adam Zwoiński »

ONI, TWÓRCY NOWEJ EPOKI! - pokazali: sprzedali Polskę za bezcen kapitałowi zagranicznemu i międzynarodowemu.
Staliśmy się kolonią obcego kapitału.
Metropolie nie muszą importować naszej siły roboczej, które musieliby płacić jak swoim, zapewniać socjal jak swoim,
tu, na naszej ziemi - w ich firmach ludność kolonialna pracuje za psi grosz, nikt nie przejmuje się przyszłością tubylców.

WIEKIE BRAWA jANIE ZA TO, DZIĘKUJĘ
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła
jan
Administrator

Post by jan »

z fejsbuka, Adam proponuje, by podziękować za służbę tym, co na górze:

Przykro, Adamie, nie widzę lepszych ani mądrzejszych; gorszych, głupszych widzę.
Chować młode pokolenie na mądrzejszych od nas, żadnej prostej recepty na poprawę sytuacji nie dostrzegam.
Czekajmy do końca kadencji, wybierajmy mądrzejszych.
Mamy rządy, jakich jesteśmy warci, polityków - jakich jesteśmy warci.
Mleko zostało wylane, koszty musimy ponosić wszyscy.
Nawet jeśli Stach - Stanisław Skrzecz zbierze milion podpisów by mianować Chrystusa królem,
naszej sytuacji to nie poprawi. Została nam tylko praca i zaciskanie pasa.
Jeśli się to komuś nie podoba - najwyżej wcześniej zemrze ze zmartwienia lub wściekłości.
jan urbanik

Maras
Członek Stowrzyszenia

Post by Maras »

A ja nie czekam na ustawy, staram się budzić dobre duchy w okolicznym świecie,
staram się na miarę moich sił budzić myślenie, rozwalać mity i stereotypy, dbać, by nasze dzieci były mądrzejsze od nas,
odkurzać, sprzątać, wynosić śmieci, ratować książki..............................Bez dobrego prawa cały Twój trud pójdzie na marne. Co z tego, że budzisz myślenie, rozwalasz mity czy stereotypy. Tym nie spowodujesz, że młodzież przestanie uciekać z kraju za chlebem. Tu , na miejscu, przez odpowiednie regulacje prawne należy młodzieży stworzyć odpowiednie warunki do nauki, pracy. "Już dzisiaj zależy od Polskiej młodzieży następne tysiąc lat"...Takie słowa pieśni kościelnej z dzieciństwa mi się przypomniały:)
Pojednaniem narodowym był OKRĄGŁY STÓŁ.[/size]............................Okrągłych stołów nigdy za wiele. Naród jest dziś podzielony z innych przyczyn, niż te, których końcem był okrągły stół. Sam o tym piszesz:)
Post Reply