Zapraszamy dzieci do wspólnej wędrówki w najbliższą niedzielę - 17 października 2010 r. Pani Magda (ta od Nocek, a niebawem Wieczorku Bibliotecznego) zabierze Was na pieszą wędrówkę szlakiem: Górki Zachodnie - Stogi - Westerplatte. Trzeba mieć kondycję!
Na trasie zobaczymy obiekty tzw. Baterii Wydmowej oraz pozostałości 25 Baterii Artylerii Stałej zbudowanej na początku lat 50-tych XX wieku. Zakończymy wycieczkę na Westerplatte. Tutaj, oprócz obejrzenia znanych obiektów, dowiemy się, gdzie i dlaczego została posadzona brzoza 1 września br.
Spotykamy się 17.10.2010 o g. 9.00 przed Biblioteką Społeczną przy ul. Hożej 14.
Uwaga!!! Do przejścia jest ok. 18 km - to dystans dla wytrwałych i zaprawionych w marszach. Czy jesteś nim???
Niedzielna wycieczka - 17 października
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
Re: Niedzielna wycieczka - 17 października
Nie za dużo jak na pierwszy raz?! Można dostać zakwasów. Nawet dla dorosłego pokonanie tylu kilometrów stanowi wyzwanie.Fordor wrote:Uwaga!!! Do przejścia jest ok. 18 km - to dystans dla wytrwałych i zaprawionych w marszach. Czy jesteś nim???
.Można dostać zakwasów
Ojj tam, od zakwasów jeszcze nic nikomu się nie stało. A jaka satysfakcja z przejścia takiego dystansu :)
--
Norbert
Krakus w Gdańsku, informatyk, poranny wizytator plaży.
Norbert
Ale żeby dzieci tak "katować"? Na dodatek wcale nie takie duże (większość bywalców Biblioteki to nadal jednak podstawówkowicze).norbert wrote:Ojj tam, od zakwasów jeszcze nic nikomu się nie stało. A jaka satysfakcja z przejścia takiego dystansu :)
Wbrew powszechnej opinii krążącej wśród dorosłych dzieci są bardziej podróżnikami niż nam się wydaje. A ich ciekawość świata w połączeniu z miło spędzonym czasem z kolegami i koleżankami przez sekundę nie pozwolą im pomyśleć o zmęczeniu. A na koniec będą prosić o jeszcze :)Ale żeby dzieci tak "katować"? Na dodatek wcale nie takie duże (większość bywalców Biblioteki to nadal jednak podstawówkowicze)
--
Norbert
Norbert
Kilometrów jest sporo, dlatego zaproszenie nie jest skierowane do wszystkich dzieci. Rodzice dostali informację o planowanym przebiegu trasy i jej długości wraz z prośbą o rzetelną ocenę możliwości swojej pociechy.
Z doświadczenia wiem, że dzieciaki na wycieczkach dają sobie radę i to, wstyd się przyznać, od czasu do czasu lepiej niż my.
Jednak nie namawiam nikogo, to musi być dobrze przemyślana decyzja tak dziecka jak i rodziców.
Trasa jest długa, ale blisko nas. Specjalnie czekaliśmy, aż turyści się wybiorą w nasze strony, by wcześniejszy powrót z wędrówki był możliwy, choć mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby.
Wędrowanie, nawet jeśli następnego dnia są zakwasy, daje wiele radości.
Chciałabym, aby nasze dzieci miały możliwość wyruszenia na szlak, a czy ruszą to już zupełnie inna sprawa.
Ja chodzę i gdy tylko będzie taka możliwość będę zapraszała dzieciaki, może któreś kiedyś skorzysta i to polubi :)
Trzymajcie za nas kciuki :)
Z doświadczenia wiem, że dzieciaki na wycieczkach dają sobie radę i to, wstyd się przyznać, od czasu do czasu lepiej niż my.
Jednak nie namawiam nikogo, to musi być dobrze przemyślana decyzja tak dziecka jak i rodziców.
Trasa jest długa, ale blisko nas. Specjalnie czekaliśmy, aż turyści się wybiorą w nasze strony, by wcześniejszy powrót z wędrówki był możliwy, choć mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby.
Wędrowanie, nawet jeśli następnego dnia są zakwasy, daje wiele radości.
Chciałabym, aby nasze dzieci miały możliwość wyruszenia na szlak, a czy ruszą to już zupełnie inna sprawa.
Ja chodzę i gdy tylko będzie taka możliwość będę zapraszała dzieciaki, może któreś kiedyś skorzysta i to polubi :)
Trzymajcie za nas kciuki :)
Jestem "ręcamy i ngamy" za stanowiskiem Magdaleny i Norberta.
Kto się nie poci ten nie żyje.
Warto jeszcze zaproponować dzieciom zdobywanie odznaki tutystyki pieszej - OTP.
POZDROWIENIA Z JURY KRAKOWSKO CZĘSTOCHOWSKIEJ.
jan urbanik
Kto się nie poci ten nie żyje.
Warto jeszcze zaproponować dzieciom zdobywanie odznaki tutystyki pieszej - OTP.
POZDROWIENIA Z JURY KRAKOWSKO CZĘSTOCHOWSKIEJ.
jan urbanik
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Doszliśmy!
Na szlak wyruszyliśmy grupą 19 osobową z tylko i aż jedym dzielnym młodym turystą, dziesięcioletnim KAMILEM! Brawa dla Niego i gratulacje wielkie. Trasa ogółem wyniosła 20 km. Kamil przeszedł ją bez problemów i z uśmiechem, szkoda tylko, że nie miał towarzystwa w swoim wieku.
Na trasie Górki Zachodnie - Centrum Żeglarstwa - Stogi - baza kontenerowa - Westerplatte zobaczyliśmy obiekty tzw. Baterii Wydmowej jako pozostałości systemu obronnego z początku XX wieku oraz pozostałości 25 Baterii Artylerii Stałej zbudowanej na początku lat 50 XX wieku. W Centrum Żeglarstwa mieliśmy okazję zobaczyć sale, w których trenują największe sławy żeglarstwa oraz rozwinąć zawrotną prędkość motorówką na Zatoce Gdańskiej. Generalnie było super i mamy nadzieję (ja i Pani Agata, która czytała Wam w sobotę książeczki) na kolejne tak udane wyprawy.
Na trasie Górki Zachodnie - Centrum Żeglarstwa - Stogi - baza kontenerowa - Westerplatte zobaczyliśmy obiekty tzw. Baterii Wydmowej jako pozostałości systemu obronnego z początku XX wieku oraz pozostałości 25 Baterii Artylerii Stałej zbudowanej na początku lat 50 XX wieku. W Centrum Żeglarstwa mieliśmy okazję zobaczyć sale, w których trenują największe sławy żeglarstwa oraz rozwinąć zawrotną prędkość motorówką na Zatoce Gdańskiej. Generalnie było super i mamy nadzieję (ja i Pani Agata, która czytała Wam w sobotę książeczki) na kolejne tak udane wyprawy.