Następna lektura Polska Zarys encyklopedyczny- PWN 1979 - dostępna w mojej kolekcji - str. 242 Program Wisła.
Program przewiduje budowę około 30 stopni wodnych, 18 zbiorników retencyjnych , przewozy ładunków 107 mln t, 12 portów oraz 25 przeładowni przemysłowych.
5 elektrowni wodnych w dolnym biegu:
- Wyszogród 272 MW
- Ciechocinek 164 MW
- Solec Kujawski 193 MW
- Grudziądz 226 MW
- Piekło 263 MW
Zagospodarowanie Wisły to nasz obowiązek
Moderators: Anonymous, jan, Moderatorzy
-
bartlomiej.skrzypek
- Forumowicz
-
Fordor
Według pierwszej, podrugowojennej, koncepcji opracowanej w 1962 r. kaskada dolnej Wisły miała składać się 9 stopni wodnych (o łącznej mocy 1 479 MW):
- początkowy dolny Tczew,
- Opalenie,
- Chełmno,
- Solec Kujawski,
- Ciechocinek,
- Włocławek,
- Płock,
- Wyszogród,
- kończący stopień Warszawa Północ (w rejonie Nowego Dworu).
W r. 1971 zdecydowano się na wyeliminowanie dwóch elektrowni - w Płocku i Chełmnie z uwagi na ich niską efektywność (kolejno 159 MW i 128 MW), na przesunięcie stopnia z Tczewa i rozpoczęcie kaskady od dołu rzeki w Piekle. Także kaskada miałaby się składać z 7 stopni:
- Piekło 263 MW,
- Grudziądz 226 MW,
- Solec Kujawski 193 MW,
- Ciechocinek 164 MW,
- Włocławek 160 MW,
- Wyszogród 272 MW,
- Warszawa Północ 87 MW (Nowy Dwór) - łącznie o mocy 1 365 MW.
Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie obszarów specjalnej ochrony ptaków NATURA 2000 objęło w dużym zakresie obszary dolnej Wisły, co praktycznie uniemożliwia realizację kaskady. 22.12.2000 r. Sejm przyjął uchwałę w sprawie realizacji stopnia wodnego w Nieszawie (jako ostatniego stopnia na dolnej Wiśle). Przyjęto ją z powodu narastającego zagrożenia bezpieczeństwa stopnia wodnego we Włocławku, w celu jej "podparcia".
- początkowy dolny Tczew,
- Opalenie,
- Chełmno,
- Solec Kujawski,
- Ciechocinek,
- Włocławek,
- Płock,
- Wyszogród,
- kończący stopień Warszawa Północ (w rejonie Nowego Dworu).
W r. 1971 zdecydowano się na wyeliminowanie dwóch elektrowni - w Płocku i Chełmnie z uwagi na ich niską efektywność (kolejno 159 MW i 128 MW), na przesunięcie stopnia z Tczewa i rozpoczęcie kaskady od dołu rzeki w Piekle. Także kaskada miałaby się składać z 7 stopni:
- Piekło 263 MW,
- Grudziądz 226 MW,
- Solec Kujawski 193 MW,
- Ciechocinek 164 MW,
- Włocławek 160 MW,
- Wyszogród 272 MW,
- Warszawa Północ 87 MW (Nowy Dwór) - łącznie o mocy 1 365 MW.
Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie obszarów specjalnej ochrony ptaków NATURA 2000 objęło w dużym zakresie obszary dolnej Wisły, co praktycznie uniemożliwia realizację kaskady. 22.12.2000 r. Sejm przyjął uchwałę w sprawie realizacji stopnia wodnego w Nieszawie (jako ostatniego stopnia na dolnej Wiśle). Przyjęto ją z powodu narastającego zagrożenia bezpieczeństwa stopnia wodnego we Włocławku, w celu jej "podparcia".
-
Fordor
Zagospodarowanie Wisły to nasz obowiązek
Następna akcja protestacyjna przeciwko składowaniu francuskich odpadów w Gorleben:
http://fakty.interia.pl/swiat/news/niem ... ,4?f=pasek
http://fakty.interia.pl/swiat/news/niem ... ,4?f=pasek
Re: Zagospodarowanie Wisły to nasz obowiązek
To nie jest żaden argument na rzecz zagospodarowania Wisły ani przeciw elektrowni jądrowej.
Elektrownia jądrowa nie wyklucza potrzeby, ba - KONIECZNOŚCI zagospodarowania Wisły.
Idzie o zabezpieczenie przed powodziami, wykorzystanie energii rzeki i drogi wodnej.
Rachunek ekonomiczny (uwzględniający ekologię) jest niezbędny, i to zrobić dość łatwo,
o wiele trudniej podjąć decyzję o przeznaczeniu środków, kiedy jest tyle innych potrzeb "bliższych ciału".
Polak przed powodzią i po powodzi głupi.
Prymat politykierstwa i hucpy nad gospodarskim myśleniem i pracą.
Państwo nasze jest jak krowa, którą każdy chce doić,
a dbałość o nią zostawia się łasce boskiej albo krasnoludkom.
Elektrownia jądrowa nie wyklucza potrzeby, ba - KONIECZNOŚCI zagospodarowania Wisły.
Idzie o zabezpieczenie przed powodziami, wykorzystanie energii rzeki i drogi wodnej.
Rachunek ekonomiczny (uwzględniający ekologię) jest niezbędny, i to zrobić dość łatwo,
o wiele trudniej podjąć decyzję o przeznaczeniu środków, kiedy jest tyle innych potrzeb "bliższych ciału".
Polak przed powodzią i po powodzi głupi.
Prymat politykierstwa i hucpy nad gospodarskim myśleniem i pracą.
Państwo nasze jest jak krowa, którą każdy chce doić,
a dbałość o nią zostawia się łasce boskiej albo krasnoludkom.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.