Dzięki wielkiej uprzejmości Jana Urbanika, dyrektora Biblioteki Społecznej na gdańskich Stogach w dniu 19.01.12 miałem zaszczyt przedstawić mój, skromny wykład na temat trzech oblężeń Gdańska z lat 1734,1807 i 1813. Serdeczne podziękowania dla publiczności za przybycie i cierpliwość, dziękuję także Dorocie za pendrive, bez zdjęć moje opowiadanie wiele by straciło
Dzięki Adam za miłe słowa – polecam się na przyszłość:)
I załączam 2 fragmenty planów z lat 1734 i 1813 przedstawiających Gdańsk i jego okolice (część Mierzei Gdańskiej) jako ciekawostkę:
Attachments
Geographischer Plan der Stadt Dantzig mit der Rusischen Belagerung u. Attaque von Anno 1734. Benebenst des Dantziger Werders und selbiger Gegend (fragment). http://www.deutschefotothek.de/obj70305028.html
Hüningen waehrend der Belagerung im Jahr 1814. Maasstab von 1/2 deutschen Meile (fragment). http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8446379f/f1.zoom
Proszę zauważyć - WISŁY ŚMIAŁEJ na tej mapie jeszcze nie ma,
pewnie jeszcze nikomu się nie śniła...
Adam gotuje już kolejny wykład o bitwach, zupełnie nie okolicznych,
a o tych okolicznych oblężeniach napisze lada dzień, obiecał.
Czekamy.
jan urbanik
Moje poglądy nie są jedynie słuszne, są za to moje jedyne.
Nie zależą one od koniunktury, a od stanu mojej świadomości.
Nie piszę wszystkiego, co wiem - piszę to, co uznaję za stosowne.
Wiele musiałbym pisać chcąć ogarnąć wszystkie trzy oblężenia, może ( wybaczcie ) ograniczę się tu do krótkiej notki : w 1734 w Gdańsku schronił się Stanisław Leszczyński, który przybył tu wraz z regimentem pieszym Gwardii Koronnej oraz regimentem spieszonych dragonów królewskich. Wówczas miasto oblegały wojska rosyjskie ( gen. Munnich ) i posiłkujący ich Sasi. Fortyfikacje gdańskie pozostały w zasadzie niezdobyte ale zostalismy zmuszeni do kapitulacji. W 1807 Gdańska bronili Prusacy wespół z Rosjanami, a oblęgającymi i zdobywcami były wojska Wielkiej Armii ( Lefebvre ), zaś w 1813 rolę się odwróciły tyle, że tryumfatorami byli Rosjanie wspierani przez Prusaków. Nasze, nastepne spotkanie chciałbym poświęcić bitwom Wojny w Obronie Konstytucji bo temat jest znany jedynie powierzchownie, a nie ukrywam, że jest to także mój " konik ", jak czas pozwoli to może uda się rozszerzyć zakres historyczny do bitew z 1794.
Z polskiej krwi zrodzony, polskie serce noszę. Wiara Katolicka i Duma Narodowa to moja siła